PATIENTINFORMATION OM BRÖSTREDUKTION FÖR MÄN /GYNEKOMASTI

VAD ÄR GYNEKOMASTI?

Gynekomasti betyder manlig bröstutveckling. Det finns 2 former. En där bröstet primärt består av fettvävnad. Och en annan där det har bildats en regelbunden bröstkörtel. Ofta är utvecklingen av gynekomasti en kombination av både bröstvävnad och omkringliggande fett. De flesta män som lider av gynekomasti känner sig väldigt generade rent kosmetiskt och de känner fysiskt obehag då brösten är ömma. Det är därför helt naturligt att göra en operation som kan rätta till problemet. Är bröstvårtan förstorad kan den också förminskas vid samma operation.

VEM KAN OPERERAS FÖR GYNEKOMASTI?

Alla män vid god hälsa som har någorlunda normal vikt eller är lätt överviktiga är lämpliga kandidater för en bröstförminskning.

VAD SKA DU HA GJORT?

Före operationen kommer du gå på en förundersökning hos våra plastikkirurger. Kirurgen kommer att undersöka bröstutvecklingen och försöka bedöma om den består av fettvävnad, körtelvävnad, eller om det är kombination av båda. Ibland kan det vara nödvändigt att komplettera undersökningen med ett ultraljud för att bedöma mängden av fett och körtelvävnad. Består gynekomastin av ren fettvävnad räcker det med att göra en vanlig fettsugning av området. Består gynekomastin endast av bröstkörtelvävnad är det nödvändigt att skära längs den undre kanten av bröstvårtan så att ärret hamnar vid kanten och döljs. Här kan man också gå in och ta bort bröstkörteln. Handlar det om en kombination är det ofta nödvändigt att skära bort bröstkörteln samt göra en fettsugning av området med fettvävnad.

Du är välkommen att ta med en vän, familjemedlem eller din partner till konsultationen, där den muntliga informationen ges.

FINNS DET NÅGRA RISKER I SAMBAND MED OPERATIONEN?

När en kvalificerad plastikkirurg utför operationen är komplikationerna ovanliga och få. Det finn dock alltid en risk med en operation. Möjliga komplikationer är:

  • Domningar i bröstvårtan
  • Infektion, behandlas vanligtvis med antibiotika
  • Blödning direkt efter operation
  • Indragning efter att ha tagit bort bröstkörtlevävnden upplever man att huden och bröstvårtorna ligger lite närmare mot bröstmusklen än den omgivande vävnaden, där det fortfarande finns lite fett. Den är dock sällsynt och ofta jämnar indragningen ut sig igen. Dessutom kan de justeras vid en senare fettsugning
  • Vid all öppen kirurgi får man synliga ärr, men ofta är ärret mycket diskret eftersom det ligger vid kanten av det bruna området kring bröstvårtan.

HUR SKA DU BEDÖVAS?

Operationen kan göras antingen med lokalbedövning eller med full bedövning, vilket innebär att du sover under hela ingreppet. Vid narkosskat du fasta 6 timmar före operationen. Du kommer att vakna direkt efter operationen och kan gå hem efter några timmar.

HUR SKA DU FÖRBEREDA DIG INFÖR OPRATIONEN?

Före operationen ska du:

  • Upphör att äta produkter som innehåller acetylsalicylsyra (Aspirin, Aspirin etc.) liksom andra läkemedel och naturläkemedel som kan påverka blodets förmåga att levra, till exempel Q10, fiskolja eller vitamin E. Detta bör du sluta med ca 3 veckor före operationen
  • Kom överens med en anhörig som hämtar dig efter operationen
  • Rök mindre om du är rökare och sluta gärna röka 8 dagar före och upp till 14 dagar efter operationen
  • Inköp Panodil och Descutan svamp på apoteket

På operationsdagen ska du tvätta dig och dusch noga med Descutan svampen, även håret. Använd inte dagkräm, smink och nagellack under operationsdagen. Även ev. piercing på kropp och ansikte och lösnagel på pekfinger ska tas bort.

Du kommer att få en speciell väst från kliniken eller eventuellt få ett bandage/kompression. Västen eller bandaget ska bäras i 2 till 3 veckor, både dag och natt.

HUR GENOMFÖRS OPERATIONEN?

Före din operation kommer kirurgen rita på bröstområdet som ska fettsugas. Kirurgen markerar var snittet ska läggas. Det kommer att tas foton. Därefter börjar operationen. I de fall där det är nödvändigt att ta bort en bröstkörtel kommer det då att finnas trådar som ska avlägsnas senare.

För övrigt används självupplösande trådar. I sällsynta fall läggs ett dränage i samband med operationen. Operationen varar 1-2 timmar.

HUR HAR DU DET EFTER OPERATIONEN?

Du kan känna smärta direkt efter operationen, men smärtan är av lättare karaktär och du kan lindra den genom att ta Panodil 500 mg, 2 stycken tabletter 4 gånger dagligen. Du kommer att få nödvändig medicin vid utskrivningen. Om såret skulle blöda kan du pressa en ren kompress mot såret i ca 20 minuter tills blödningen upphör. Det kan läcka lite sårvätska från såret. Lägg bara lite kompress på och byt den efter behov.

Efter ca 2 veckor tas eventuella trådar bort. Du bör vänta med hårdare fysiskt arbete och med krävande sporter samt styrketräning av bröstmusklerna i minst 3-4 veckor.

NÄR SKA DU GÅ PÅ KONTROLL PÅ KLINIKEN?

Det ska gå på efterkontroll efter 3-6 månader. Slutresultatet kan först ses efter ca 3 månader. En fullständig läkning av ärr kan ta upp till 1 – 1 ½ år. De flesta patienterna är tillbaka på jobbet efter 1-2 veckor. Nästan alla män som genomgått en bröstförminskning blir mycket nöjda efter operationen och upplever att de återigen kan ha på sig lite tajtare t-shirts, då det känns mer bekvämt.

Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta kliniken på tel.nr 040-26 30 00.